Přeskočit na hlavní obsah

The glamour of it all! New York! America!

Pokud jedete do Ameriky s představou, že tu všichni jedí hamburgery, srkají Coca-Colu z půllitrových kelímků a cestou do práce se zastaví ve Starbucks pro "tall half-skinny half-1 percent extra hot split quad shot (two shots decaf, two shots regular) latte with whip", v NYC se v ní s velkou pravděpodobností utvrdíte. Jedni New York milují, druzí nenávidí.

New York je tak velký a tak pestrý, že se nevyplácí škatulkovat. Pro někoho jsou to mrakodrapy. Pro mou maminku záběry ze Sexu ve městě. Pro mě muzikanti hrající ve vestibulech metra, kteří dokáží roztančit kolemjdoucí všech národností a věkových kategorií. Je to rušný Times Square, kde je člověku buď dobře, anebo si chce z toho všeho hluku prostřelit hlavu (aby pak popošel za roh a objevil Bryant Park, kde lidé cvičí jógu a snídají v trávě).


Moje pocity hezky shrnul Michael Kimmelman, kritik architektury píšící pro New York Times, v rozhovoru pro Respekt: 

„Co dělá život v tomhle městě zajímavým, jsou jeho živé ulice a stanice metra, davy a hluk. Je tu ale spousta malých tichých zákoutí, kde máte pocit, že vám to tu patří. Veřejné prostory jsou tu zkrátka stějně rozmanité jako celé město.“



Když jsem se rozhodla sepsat našich deset dní v New Yorku do jednoho zápisku, uvědomila jsem si, jak velkou porci jsem si ukousla. Zmíním alespoň ta místa, která se mi vryla pod kůži nejvíc. A budu ráda, pokud vás na ně můj příspěvek přivede.


MANHATTAN

New Yorkem na kole
Začnu tipem: Pokud se vám nechce chodit pěšky a přijde vám škoda jezdit temnou podzemkou, využijte systému pro sdílení kol Citi Bike, který v New Yorku funguje od května 2013 na systému předplatného. Kola navrhli sami Newyorčané a používat je může kdokoli (stačí mít platební kartu MasterCard). Ve městě je 332 stanic, kde si můžete kolo půjčit a následně zase odložit. Vypůjčení stojí 9.95 dolarů na den, za celý týden zaplatíte 25 dolarů. Kdo by měl strach jezdit po New Yorku na kole, toho můžu uklidnit, že pokud se v některém městě jezdí opravdu skvěle, pak právě tady. 

PS: Moc doporučuji TED přednášku Janette Sadik-Khan o tom, jak se newyorské ulice přizpůsobují chodcům a cyklistům.



Lanovkou na Roosevelt Island
Roosevelt Island je jedno z nejzajímavějších míst, které jsme v NYC navštívili. Nachází se mezi Manhattanem a Queensem a právě kvůli jeho izolovanosti tu postavili věznice, nemocnice pro nevyléčitelně nemocné a ústavy pro choromyslné. Město koupilo ostrov v roce 1828 za 32 000 dolarů a v roce 1969 ho pronajalo soukromé společnosti na 99 let – ta tu vybudovala rezidenční oblast. Ze zapomenutého místa se stala lukrativní zóna, kde bydleli například Kofi Annan nebo Sarah Jessica Parker. Dostanete se sem kabinkovou lanovkou Roosevelt Island Tram, jejíž nástupní stanice je na 60. ulici a Druhé Avenue, a postačí vám k tomu standardní MetroCard (jedna jízda stojí 2.50 dolarů). Už jen výhled z lanovky, která se pohupuje nad East River, stojí za návštěvu. A je tu jeden z nejstarších domů v New Yorku.


Ground Zero
Návštěva Ground Zero, národního památníku 11. září, který byl otevřen v den desátého výročí teroristických útoků proti USA, ve mně rezonuje dodnes. Dva žulové bazény jsou umístěné přesně tam, kde stála Dvojčata, a po jejich obvodu jsou vyřezána jména lidí, kteří útoky nepřežili (jsou jich téměř tři tisíce, včetně nenarozených dětí). Voda, která přetéká přes okraje, padá do desetimetrové propasti a mizí kdesi v prázdnu.  



Intrepid & Gotham
Ačkoli nejsem velký fanoušek lodí a letadel, musím uznat, že letadlová loď Intrepid je velkolepá. Kotví v západní části Manhattanu na řece Hudson (u mola číslo 86) a dá se k ní pohodlně dojet na kole, protože podél celého západního pobřeží Manhattanu vede velkorysá cyklostezka. Po 11. září zde prý působila FBI, nyní je na ní muzeum námořní a vesmírné historie. O tom, jak je loď velká svědčí to, že je uvnitř vystavený raketoplán Enterprise. 




PS: Až vás budou bolet nohy, zajděte do blízkého Gotham West Market – doporučuji dát si k obědu ramen z Ivan Ramen Slurp Shop a kávu od Little Bottle Coffee.

Pastrami a kafe
Kamarádka Kate nás poslala do Katz's Delicatessen, židovského lahůdkářství, které otevřelo v roce 1888. Megalomanský sendvič sotva narvete do pusy a místo účtenky dostanete štítek, který zaplatíte při odchodu. 


Mou oblíbenou manhattanskou kavárnou se stala Birch Coffee na 750 Columbus Avenue (mezi východní 96. a 97. ulicí), kam nás poslala kamarádka Petra. Tahle malá kavárna nabízí dobrou kávu, koláče a sendviče – štěstí doručeno.

Český dům
Díky kamárádovi Honzovi jsme se podívali do Českého domu (Bohemian National Hall), který najdete na Upper East Side na Manhattanu (východní 73. ulice). Jedná se o jednu z posledních dochovaných původních českých staveb v New Yorku. Pokud budete mít možnost, určitě se zastavte. Je tu útulný kinosál, kde se často konají filmové festivaly pod záštitou Českého centra a krásné skleněné schodiště, které se líně stáčí do vyšších pater. Ve vestibulu je vystavená česká vlajka, kterou hasiči vytáhli z WTC.


¨
Více na: http://magazin.e15.cz/bydleni/architektura/cesky-dum-v-new-yorku-979943#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_cam
Více na: http://magazin.e15.cz/bydleni/architektura/cesky-dum-v-new-yorku-979943#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copyli
Svatá trojice parků

Bryant Park
Můj vůbec nejoblíbenější park na Manhattanu, Bryant Park, je obklopený Pátou a Šestou Avenue a 40. a 42. ulicí a z jedné strany ho chrání New York Public Library. Místo dřív sloužilo jako hřbitov pro nejchudší obyvatele New Yorku. Po přesunutí ostatků se z něho stal první rezervoár nezávadné pitné vody pro město. Dnes se v Bryant Parku vesele snídá, piknikuje, cvičí tai-chi, tančí. Je to místo, kam můžete utéct, když máte dost lidí, aut a blikajících reklam.



High Line
Z bývalé nadzemní trati pro nákladní vlaky, která měla svého času zbavit ulice New Yorku nebezpečných vlaků, se stalo nádherné zelené místo, kam lidé chodí odpočívat, svačit, fotit, tančit. High Line je dvoukilometrová oáza klidu postavená devět metrů nad zemí.




Central Park
Běžci, cyklisti, kočárky, psi, pozorovatelé. Tenhle pruh zeleně, ležící přesně uprostřed Manhatannu, je rozlehlý 3,41 km² a po jeho obvodu si můžete oběhnout 10km okruh. Zatímco v jižní části je park uhlazený, severní část je hodně divoká – skály, vodopády, temná zákoutí. Jak moc je Central Park velký jsem zjistila ve chvíli, kdy jsme se v něm (po dvou skleničkách vína) ztratili.


Nejoblíbenější mrakodrap
Kroutím krkem jako holub, abych ho viděla. Chrysler Building je rozhodně můj nejoblíbenější newyorský mrakodrap. Aby si v době dostavby udržel status nejvyšší stavby na světě (319 metrů), těsně před jeho dokončením uvnitř na tajno sestavili 58,4 m vysokou ocelovou špičku, kterou vysunuli těsně před odhalením stavby.

BROOKLYN

Ach Brooklyn
V Brooklynu by chtěl žít každý. Já taky. Původně nizozemské město “Breuckelen” je dnes nejvíc trendy místem. Až budete mít dost mrakodrapů, přejděte Brooklynský most (je ještě krásnější, než jsem si ho kdy představovala) a odpočiňte si v některé z místních kaváren. 


A pokud máte slabost pro zmrzlinu, tip od místních je Brooklyn Ice Cream Factory. A na Jay Street sídlí naše Creative Mornings HQ, a to hned naproti Brooklyn Roasting Company, což je skvostný prostor, ráj všech kavárenských povalečů.




DUMBO
DUMBO neboli Down Under Manhattan Bridge Overpass je část mezi Manhattanským a Brooklynským mostem. Z továrních budov a skladů se velmi rychle stalo atraktivní místo plné galerií, kaváren... a nedivte se, když tu potkáte kozy. Z nábřežního parku Empire Fulton Ferry - Brooklyn Bridge Park je úžasný výhled na Manhattan. Můj tajný tip je starý kolotoč Jane's Carousel z roku 1922 – tolik legrace za 2 dolary.




Bushwick
Do Bushwicku bychom se pravděpodobně nepodívali, kdyby nás tam nepozvala kamarádka Katarína, fotografka a novinářka, která se do NYC přistěhovala před lety. Vzdala se právnické kariéry a začala dělat to, co ji opravdu bavilo, psát. Její projekt Bushwick Daily hezky dokumentuje tamní alternativní scénu. Ještě v 90. letech tu přitom byla neúsná míra kriminality, postupem času se ale začali umělci z Manhattanu přesouvat do Brooklynu, a to už byl jen krůček do Bushwicku. Najdete tu spoustu studií a skvělých barů. Pokud máte rádi street art, nenechte si ujít projekt Bushwick Collective, v rámci kterého zahalují umělci z celého světa do barev část Bushwicku začínající na St. Nicholas Ave & Troutman St. 



QUEENS

Long Island City
Bývalé továrny a pekárny, kterými bylo LIC zaplavené, se proměnily ve filmová studia (v bývalé Silvercup pekárně jsou nyní Silvercup Studios, kde se natáčel třeba Sex ve městě), umělecké galerie a muzea. Na místě bývalé plnírny lahví Pepsi-Cola vznikla luxusní rezidenční oblast, kde bydlí hlavně mladé rodiny s dětmi. Z nábřeží je pak krásný výhled na Manhattan a potkáte tu mraky běžců a pejskařů. Jako byste se najednou ocitli v jiném – klidnějším – městě. Přitom na Times Square je to přesně jedna zastávka "fialovým" metrem.





Astoria
Několik dní jsme bydleli u kamarádky Doreen v části Astoria v Queens. Tahle část města je zase úplně jiná než ty ostatní. Nízké domy, restaurace s posezením venku, noční ruch připomínající přímořská letoviska (žije tu velká komunita Řeků, proto máte opravdu pocit, jako byste se transportovali na Krétu). Z místního Astoria Parku je krásný výhled na Manhattan. Z cedule, kterou jsme míjeli, jsme se dozvěděli, že se tu v roce 1904 potopila loď General Scolum. Zemřelo 1036 lidí. Po 11. září je to druhé největší neštěstí v historii NYC. 


Pokud se vydáte do Astoria, doporučuji navštívit Martha's Country Bakery, cukrárnu, která zavírá až v 1 hodinu ráno (pořád si nejsem jistá, jestli je to výhoda nebo ne), a kde je hřích neobjednat si vyhlášený Red Velvet Cake. O kousek dál je Museum of the Moving Image.


To be continued...

“The true New Yorker secretly believes that people living anywhere else have to be, in some sense, kidding.” ― John Updike




Komentáře

  1. A já myslel, že už si v NYC byla. Těším se na další díl! Mám hned chuť tam jet znovu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super čtení Lado! Na Interpid bych se chtěl taky podívat od tý doby co jsem viděl film Já legenda.

    OdpovědětVymazat
  3. Zábavné, poutavé, poučné. Jen tak dál Lado:)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Madeira. Moje srdce má tvar velryby

Občas mívám pitomé nápady. Ale ten, ve kterém jsem se rozhodla, že odletím na Vánoce do Atlantiku a budu předstírat, že hřeben na vlasy neexistuje, mezi ně nepatří. Nejsem úplně vánoční člověk. V roce 2017 jsem se rozhodla pro (pro mě) revoluční krok: nebudu trávit Vánoce tak, jak bych „měla“, ale tak, jak chci. Chtěla jsem být jinde a… sama. „NA VÁNOCE? SAMA?! JSI SE ZBLÁZNILA!“ Začala jsem hledat zemi, ve které nebudu mrznout, finančně mě nezruinuje a jako holka se v ní nebudu bát. Asi tušíte, že jsem měla ještě jednu podmínku. Oceán. Prst na pomyslném Google globusu padl na Madeiru, ostrov obklopený oceánem, kde rostou malé banány každému na zahradě a kolem kterého se prohánějí velryby. Na Madeiře jsem trávila Vánoce i v roce 2018. Potom jsem se na tenhle ostrov, kterému se přezdívá Havaj Evropy, vrátila ještě několikrát. Základní info balíček.  O Madeiře se říká, že je zelenou perlou Atlantiku a taky ostrovem věčného jara – jen dvakrát se mi stalo, že sprchlo a ano, špatně

Albánie

Shqipëria, země orlů. Albánie. V Albánských Alpách je zima, u moře šílené horko, jídlo je příliš tučné, mobilní síť skoro není, lidé vám nerozumějí, silnici blokují ovce, v horách jsou vlci a krevní msta je tu stále aktuální. A v té chvíli jsem se do Albánie zamilovala až po uši.   Je to už skoro rok, co jsem navštívila Albánii, ale nedávná návštěva finského národního parku mi ji připomněla natolik, že jsem se rozhodla další zápisek věnovat právě jí. Do země orlů jsem se dostala úplnou náhodou. Volal mi kamarád, že chystají výpravu do Albánie a mají jedno volné místo. Jediný problém byl, že se letenky musely koupit ještě v ten den. Prý nezná moc bláznů, kteří by na to kývli. Letěli jsme za tři týdny. Přesně takový výlet jsem potřebovala; v práci jsem si vzala dovolenou, zabalila kufr a štrádovala na letiště, kde jsem poznala zbylé tři cestující. Byla to skupinka lidí, kteří spolu procestovali Kubu - taková parta hic. Najednou jsem seděla v letadle, aniž bych věděla, co mě če

Porto. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska

Často se mě někdo ptá, proč UŽ ZASE jedu do Porta. Porto je město, kde jsem před pár lety nechala u oceánu svoje srdce, a tak jednou za čas koupím letenku, sbalím batoh a jedu si ho vyzvednout. Pokud nečekáte okázalé tipy a největší radost vám stejně jako mně dělá koupání se v ledovém oceánu (a vanilkovém krému), písek v kapse a smrkání slané vody, tohle jsou tipy, které by se vám mohly hodit. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska. Průvodce.  Málokdy/nikdy necestuju s průvodcem, ale USE-IT mapa Porta mi dala spoustu skvělých tipů, kam jít, ale i kam nejít, co říkat, co ne, historický kontext a vůbec. USE-IT mapy existují pro řadu měst – jsou tvořeny místními mladými cestovateli „pro jiné mladé cestovatele s nízkým rozpočtem“. Celá já. Balík informací pro start Z letiště se do centra dostanete metrem (fialová linka E), lístek stojí 2-3 eura. Ve vestibulu si spolu s první jízdenkou koupíte modrou papírovou dobíjecí kartičku Andante , na