Nejím ryby, protože je neumím uvařit. Nevařím ryby, protože je nejím. Zacyklila jsem se.
Najednou jsem stála ve škole vaření na kurzu „Ryby a dary moře“. Zajímavě členěný prostor, spousta vařícího nářadí a na háčcích pověšené zástěry. Šňůry na zavázání jsou příliš dlouhé, takže jsme v nich jako v kazajkách. Na pultech se povalují mrtvé ryby, tygří krevety, sépie a chobotnice, která dostala pracovní jméno Terezka. Byla bych raději, kdyby jméno neměla. První, co jsme udělali, bylo, že jsme Terezku šoupli do hrnce s horkou vodou a přiklopili ji miskou, aby jí nevyskakovaly nohy.
Bfish 'n chips
Začali jsme od šupin. Na tak velkého lososa bych ale potřebovala vanu a vlastně doma ani nemám tu věc na máslo, kterou se šupiny odstraňují. Elektrické kleště na kosti? Ty někde budou. A mořský vlk není zdaleka tak ošklivý, jako ošklivého jsem si ho představovala. Na plechu mu to se solnou krustou dost slušelo.
Přikládám recept (copied with pride od Chefparade):
Mořský vlk v solné krustě
Přísady: mořský vlk (200-400 g ), mořská hrubá sůl, vejce, bobkový list, citrón, kopr
Příprava: Mořského vlka vykucháme, zbavíme šupin, odstřihneme nůžkami ploutve. Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. Bílek ušleháme do hustého sněhu, přidáme mořskou sůl a smícháme.
Na plech položíme pečící papír a naneseme ušlehaný sníh, na sníh položíme rybu, na rybu dáme zbylý sníh a celou rybu zakryjeme sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 180/200 °C 15 až 20min.
Adrenalin přišel při vaření b
Co jsem si z kurzu odnesla? Už vím, že šalotka není menší cibule, že rizoto se nepeče v troubě, s chobotnicí Terezkou se nemlátí o zem a sépie se anglicky řekne cuttle fish. A dostala jsem velký diplom (s velkým mastným flekem). Ráno jsem kolem něho prošla a prsila jsem se jako holub. Jsem nástěnkář.
Ano, šéfe!
OdpovědětVymazatV prvnich větách jsem si myslel, že píšeš o mě. Zajímave nakouknutí do kuchyně
OdpovědětVymazatHezký článek. Já osobně mám ryby ráda jen je nerada připravuji, ale možná že by nebylo na škodu se do podobného kurzu zapsat =)
OdpovědětVymazat