Přeskočit na hlavní obsah

Proč se (nena)učím finsky

Ačkoli většina místních obyvatel hovoří velmi dobře anglicky, úředním jazykem Finska je finština a švédština. A kde jinde se naučit finsky, když ne právě ve Finsku.

Univerzita nám nabídla dva kurzy: Survival Finnish (základní balíček finských frází) a Suomi I (kurz, který se nás pokusí vtáhnout hlouběji do radostí spojených s tímto ugrofinským jazykem). Hádáte správně, rozhodla jsem se pro kurz Suomi I a budu se s ním prát jako eskymácký pes. 

Finština
  • nemá budoucí čas. Zda se jedná o přítomnost, nebo budoucnost si musíte odvodit z kontextu. Pokud si s vámi právě někdo povídá o vaření (a nevaří u toho), pravděpodobně mluví o tom, že vařit bude.
  • používá dlouhé samohlásky i souhlásky, které nahrazují naši čárku a prodlužují písmeno: aa = á, ll = dlouhé l (neptejte se mě, jak se čte dlouhé l!). Jedno zapomenuté písmenko pak může změnit význam celé věty: Tapaan sinut illalla (= potkáme se večer) vs Tapan sinut illalla (= zabiju tě večer). 
  • používá 2 vokály, které v češtině nemáme, a to: "ä" a "ö". Věta pak může vypadat třeba takto: Lääkäri määräsi väärää pääsärkylääkettä. Překlad pro všechny lingvisty: "Doktor mi předepsal špatné prášky na bolest hlavy." - některým ženám se může hodit.
  • zbožňuje samohlásky. Například ve slově "hääyöaie" (v překladu "plán na svatební noc", ehm) je jich hned sedm za sebou. Zatímco v češtině máme jen dvě dvojhlásky, ve finštině je jich hned osmnáct. Oproti tomu některá písmenka (b, c, f, q, w, x a z) ve finštině chybí. 
  • Tak jako u nás nahradili brusiči slovo kapesník čistonosoplenou, ve finštině najdete třeba slovo "hyökkäämättömyyssopimus" (smlouva o neútočení).
  • často tvoří slova rozverným skládáním (př.: tieto = vědomost, kone = stroj -> tietokone = počítač).
  • nová slova vznikají rozšiřováním (př.: kirja = kniha, kirjasto = knihovna, kirjoitta = psát, kirjallisuus = knihovna). Většina slov je tady velmi dlouhá a díky intonaci (která ve finštině není) jen těžce rozlišíte, kde jedno slovo končí a další začíná.
  • nepoužívá členy, zato má 14 pádů. Uf! 
  • nepoužívá předložky, ale "záložky", které slova opět ještě více prodlužují. Např. "v Jyväskyle" se tedy řekne Jyväskylä(+ssa).
  • nemá rody. Používá se rodově neutrální zájmeno "hän". Při rozhovorech tak můžete být značně tajemní, protože nikdo nepozná, zda je řeč o ní, o něm, nebo o tom.
  • převzala spostu slov z dalších jazyků, a bezproblému je tak odvodíte (ministeri, posti, turisti), například pro slovo "telefon", u kterého byste logicky čekali, že bude znít podobně, protože většina jazyků vychází z řeckého základu "phone" (tedy zvuk), má ale finština úplně jiné slovo, a sice "puhelin", které by se dalo přeložit jako "mluvítko".
  • nemá příliš zdvořilostních frází. Víceméně na vše se odpovídá "Kiitos!" (děkuji). Finové vůbec příliš nedávají najevo emoce - už několik lidí mě identifikovalo jako Erasmus studentku a jediný důvod byl: "To je jasný, ty nemůžeš být Finka, moc se usmíváš!"

Aby toho nebylo málo, hovorová finština se diametrálně liší od finštiny spisovné. Suma sumarum: Prozatím je pro mě finština jeden z nejexotičtějších evropských jazyků. Už teď vás ale naučím dvě věty: Anteeksi, en puhu suomea. Puhutteko englantia? (Promiňte, neumím finsky. Hovoříte anglicky?)
 
Vědomostní okénko na závěr: oficiálně nejdelším finským slovem, které není složeninou, je: Epäjärjestelmällisyydellistyttämättömyydellänsäkäänköhän.
 
Držte mi palčáky!

Komentáře

  1. Ďalší zaujímavý a ľahko čitateľný článok, super!

    Mal som svojho času tú česť rozprávať sa so švédom a tiež som si z toho odniesol podobný poznatok ako ty, že ťažko rozoznať kedy jedno slovo končí a kedy ďalšie začína. Proste to čo mne znelo ako jedno dlhšie slovo, bola pre nich veta.

    A teda, to najdlhšie slovo, čo to znamená? Google translate nepreložil...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Kiitos! Epäjärjestelmällisyydellistyttämättömyydellänsäkäänköhän = I wonder if it's not with his act of not having made something be seen as unsystematicality. Neviem, ako to preložiť do slovenčiny (ani do češtiny:)

    OdpovědětVymazat
  3. Doktor je lääkäri, prášky jsou lääkettä? Když se to vysloví, zni to docela povědomě slovansky...

    OdpovědětVymazat
  4. jen malá opravička tieto = stroj

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo se usmívá, je automaticky za exota? Cítím drobný pocit zadostiučinění. Že by Finsko (a skandinávské země obecně) bylo skutečně takovým rájem introvertů? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za pěkný a poučný článek! Každopádně už se nedivím, že jsou tyhle země kolébkou melodic death metalu: chtít po mně tohle už od základní školy, taky bych řval. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. A to se všechno čte, tak jak se to píše? Jinak díky za článek a onnea! Pokud se to teda tak používá.

    RakeW

    OdpovědětVymazat
  8. Aiomme pelata Domino on Suomen nyt? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky pekne, ty :)
    Hlavne by me zajimalo:
    - proc maji Finove jedno slovo na "plan na svatebni noc"
    - co je pro vsechny svate "plan na svatebni noc"?

    OdpovědětVymazat
  10. Tieto rozhodně není stroj, jak tu tvrdí Anonymní :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak todle mě roztrhlo:
    - Co budeš dělat o svatební noci?
    - Eee-eeee?!? (v originále: hääyöaie)

    OdpovědětVymazat
  12. Super článek, díky!

    Z toho popisu finština působí jako takový logičtější, jednoduchý, nesmyslný a nesmírně komplikovaný jazyk :)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji Lado za rozšíření vědomostí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Madeira. Moje srdce má tvar velryby

Občas mívám pitomé nápady. Ale ten, ve kterém jsem se rozhodla, že odletím na Vánoce do Atlantiku a budu předstírat, že hřeben na vlasy neexistuje, mezi ně nepatří. Nejsem úplně vánoční člověk. V roce 2017 jsem se rozhodla pro (pro mě) revoluční krok: nebudu trávit Vánoce tak, jak bych „měla“, ale tak, jak chci. Chtěla jsem být jinde a… sama. „NA VÁNOCE? SAMA?! JSI SE ZBLÁZNILA!“ Začala jsem hledat zemi, ve které nebudu mrznout, finančně mě nezruinuje a jako holka se v ní nebudu bát. Asi tušíte, že jsem měla ještě jednu podmínku. Oceán. Prst na pomyslném Google globusu padl na Madeiru, ostrov obklopený oceánem, kde rostou malé banány každému na zahradě a kolem kterého se prohánějí velryby. Na Madeiře jsem trávila Vánoce i v roce 2018. Potom jsem se na tenhle ostrov, kterému se přezdívá Havaj Evropy, vrátila ještě několikrát. Základní info balíček.  O Madeiře se říká, že je zelenou perlou Atlantiku a taky ostrovem věčného jara – jen dvakrát se mi stalo, že sprchlo a ano, špatně

Albánie

Shqipëria, země orlů. Albánie. V Albánských Alpách je zima, u moře šílené horko, jídlo je příliš tučné, mobilní síť skoro není, lidé vám nerozumějí, silnici blokují ovce, v horách jsou vlci a krevní msta je tu stále aktuální. A v té chvíli jsem se do Albánie zamilovala až po uši.   Je to už skoro rok, co jsem navštívila Albánii, ale nedávná návštěva finského národního parku mi ji připomněla natolik, že jsem se rozhodla další zápisek věnovat právě jí. Do země orlů jsem se dostala úplnou náhodou. Volal mi kamarád, že chystají výpravu do Albánie a mají jedno volné místo. Jediný problém byl, že se letenky musely koupit ještě v ten den. Prý nezná moc bláznů, kteří by na to kývli. Letěli jsme za tři týdny. Přesně takový výlet jsem potřebovala; v práci jsem si vzala dovolenou, zabalila kufr a štrádovala na letiště, kde jsem poznala zbylé tři cestující. Byla to skupinka lidí, kteří spolu procestovali Kubu - taková parta hic. Najednou jsem seděla v letadle, aniž bych věděla, co mě če

Porto. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska

Často se mě někdo ptá, proč UŽ ZASE jedu do Porta. Porto je město, kde jsem před pár lety nechala u oceánu svoje srdce, a tak jednou za čas koupím letenku, sbalím batoh a jedu si ho vyzvednout. Pokud nečekáte okázalé tipy a největší radost vám stejně jako mně dělá koupání se v ledovém oceánu (a vanilkovém krému), písek v kapse a smrkání slané vody, tohle jsou tipy, které by se vám mohly hodit. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska. Průvodce.  Málokdy/nikdy necestuju s průvodcem, ale USE-IT mapa Porta mi dala spoustu skvělých tipů, kam jít, ale i kam nejít, co říkat, co ne, historický kontext a vůbec. USE-IT mapy existují pro řadu měst – jsou tvořeny místními mladými cestovateli „pro jiné mladé cestovatele s nízkým rozpočtem“. Celá já. Balík informací pro start Z letiště se do centra dostanete metrem (fialová linka E), lístek stojí 2-3 eura. Ve vestibulu si spolu s první jízdenkou koupíte modrou papírovou dobíjecí kartičku Andante , na