Přeskočit na hlavní obsah
Londyn. Jak jsem si zahrala v Notting Hill.

Osud tomu chtel a moji dalsi zastavkou se stala Anglie. 'Domov neni misto, kde bydlis, ale misto, kde ti rozumeji,' rekl Christian Morgenstern, a vystihl tak muj vztah k Londynu.
 

Byla jsem tu mnohokrat, presto, a nebo mozna prave proto, Londyn zboznuju. Postupem casu jsem na seznamu ‘must see’ odskrtla vsechny polozky a s kazdou dalsi navstevou uz jen nasavam atmosferu.
  

Lada z Notting Hill

Tentokrat jsem v Londyne mela osobniho pruvodce, Vojtu. (Poznamka pod carou: 'voita' znamena ve finstine 'maslo'.) Vojta se pristehoval do Notting Hill pred rokem a objevil tu (pro me) vsechna tajemstvi, ktere tohle misto ukryva.




Notting Hill je mestecko ve meste; malebne obchody, poulicni trhy a skryte ulicky. Domy jsou nizke a barevne, kazdy je trochu jiny a vsechny maji sve kouzlo. Jeden uz jsem si tu vyhlidla, je zluty, ma modre dvere a jednou v nem budu bydlet.


Portobello Road Market, my Darling!

Portobello Road Market je uzasne misto, ktere pravdepodobne znate prave z filmu Notting Hill. Hugh Grant prochazi trzistem, v jednom zaberu se vystridaji vsechna rocni obdobi a hraje pisnicka Ain't No Sunshine When She's Gone od Lighthouse Family. Ano, tahle scena se natacela presne tady. Cokoli od Portobello Road Market cekate, to od neho dostanete. Na trhu sezenete od starych bot a starozitnosti, suvenyru, pres cerstve ryby az po teple palacinky uplne vsechno. ‘Tady koupime zeleninu na salat a tamhle ten reznik prodava tu nejlepsi slaninu k snidani.’ A vy si pripadate opravdu jako ve filmu. Navic je tu usmevava prodavacka, ktera zakazniky oslovuje 'Darling' a 'My Love'. A ja nevim, co fotit driv.



The Electric Cinema

Nejstarsi kino v Londyne a asi nejstylovejsi a nejutulnejsi, ktere jsem kdy navstivila. Divadlovy sal, cervena opona a hluboka kozena kresla i s podnozkami, ktera jsou tam pohodlna, ze jsem v nem usnula. V zadni casti kina je maly bar, takze promitani je spis spolecenskou zalezitosti. Pripravte se, hrajem.

http://www.electriccinema.co.uk/experience.php


Kensigton Gardens

Kensingtonske zahrady jsou idealnim mistem pro odpoledni prochazky a ranni behani. Spousta rybniku, snehove bile labute, polibajici se kachny a starici poustejici po hladine lodky na dalkove ovladani. O vikendech tu potkate rodiny s detmi a turisty, kteri si foti tluste pozujici veverky i turisty, kteri foti turisti fotici tluste veverky. Myslela jsem si, ze neni lepsi misto pro behani nez finske stezky vedouci okolo jezer, ale obout tenisky a za slunneho rana bezet kolem Kensingtonskeho palace az k Hyde Parku, to ma rozhodne sve kouzlo. Pujdete-li ulici, kde jsou situovany ambasady, rozhodne vam zaujme jedna vec – ceska ambsada sidli v zarucene nejosklivejsi (betonove) budove.



Ronnie Scott's Jazz Club

Ronnie's Bar v Soho je misto, kam muzete kazdou nedeli odpoledne zajit a zdarma si vychutnat jazz jam session. Prvni polovinu casu vam budou hrat profici, v druhe pulce se z obecenstva vynori ti, kteri se chteji zajamovat v jednom z nejznamejsich jazz klubu v Londyne. Do posledni chvile tak nevite, kdo si prisel jen vychutnat nedelni jazzove odpoledne, a kdo ma ve vnitrni kapse saka schovane palicky. Klucina, ktery sedel vedle nas, najednou vytahl z pod stolu saxofon a rozjel paradni podivanou.

http://www.ronniesbar.co.uk/



Pocasi nam pralo, a tak jsme si projizdku lodi po Temzi uzili. Destnik jsem nechala ve Finsku, za to jsem si vzala slunecni bryle. Lod zastavuje na nekolika mistech, takze muzete vzdy kousek plout, popojit jednu zastavku pesky a pak pokracovat v jizde. Ozivle sochy, poulicni umelci, kresliri malujici kridami 3D obrazce, kolotoc plny smejicich se deti, barevne nafukovaci balonky trepetajici se ve vetru; Londyn vas pohlti. Z lodi navic vypada tak nejak jinak.



Nakonec jsme dojeli az do Greenwich; na trave svacici rodiny s detmi a uzasny vyhled na cele mesto. Najednou mate pocit, jako byste se na Londyn divali zeshora.




Bath; ve vane s Jane Austen

Bath je uzasne mestecko v udoli reky Avon, ktere lezi na zapad od Londyna. Proslavilo se predevsim svymi termalnimi prameny. Na navstevu Bath jsme se tesili tak, ze jsme si doma zapomneli plavky a museli vzit utokem mistni obchody. Cesta vlakem z nadrazi Paddington trva zhruba hodinu a pul a jakmile vystoupite z vagonu, mesto Bath si vas ziska.



Dodnes jsou tu k videni Rimske lazne, ve kterych se sice neda koupat, ale vodychtivi jedinci si tu prijdou na sve: pred nekolika lety zde byly otevreny Thermae Bath Spa, jedine lazne s prirodnimi horkymi prameny. V budove je hned nekolik bazenu, mistnosti s horkou parou a ve stresnim bazenu se muzete koupat po cely rok a kochat se vyhledem na mesto s terasovite uskupenymi domy. Ach!
 
 

  


Rozhodnete-li se do Bath vydat, doporucuji projizdku autobusem s otevrenou strechou. Dostanete stylova cervena sluchatka, ktera vam vitr behem jizdy nekolikrat sfoukne, a budete-li mit stesti jako my, pruvodce vam rekne vsechny mistni drby – O Jane Austen, ktera tu nekolik let zila, nevyjimaje. Az vas prepadne hlad, zajdete do indicke restaurace Rajpoot, neudelate chybu. Prijemna atmosfera, skvele jidlo – nebudete chtit odejit, za to se budete chtit stat jejich clenem, ackoli jedina restaurace je prave v Bath; holt se musite vratit.

http://visitbath.co.uk/

'Domov neni misto, kde bydlis, ale misto, kde ti rozumeji,'




Komentáře

  1. Tak jsem si řekl, že jen mrknu na fotky a přečtu si to jindy a najednou jsem četl poslední větu. Myslím, že jsi vybrala špatnou stranu barikády pisálci vs. PR agentury :)

    OdpovědětVymazat
  2. Něco takového už jsem naznačoval :)

    A mimochodem, "políbající se kachny" jsou ze skupiny těch opravdu kouzelných překlepů - to jsou ty, co dávají nechtěný smysl.

    Londýn a Anglie vůbec mi vždycky přišla pro Čechy svým svým způsobem magická a blízká. Těžko říct, jestli je to lidmi a jejich stejnou a přitom trošku jinou povahou a humorem ("studené čumáky" co nejsou vůbec studené, když trošku pronikneš pod povrch), nebo tím, že je větší a přitom současně tak nějak zvláštně menší a útulnější než tady doma... Když o tom tak přemýšlím, ze všech zemí jsem tam byl snad úplně nejvíckrát, a vždycky se moc rád vracím. Jo, a mluví se tam anglicky, což je velké + :)

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.youtube.com/watch?v=tlP89pMc3UM&feature=related
    jedna pro Tebe :)od Kláry

    OdpovědětVymazat
  4. Další z řady skvělých ranních káv s Ladou. Že můj muž je máslo :-), to mě pobavilo a že nejlepší kino v Evropě není v Chebu, jsme věděli obě. V Praze je jeden obchod se sýry a pan sýrař mi také říká miláčku. Chodím tam často. My love, užívej a těším se, až se vrátíš tam, kde tě mají také rádi a vzpomínají na tebe s radostí v srdci. Doufám, že mi v nové práci dají velký stůl, abych tam mohla vystavit všechny naše fotky. Bára Dušumi

    OdpovědětVymazat
  5. Ááááááh! Chci cestovat s tebou... Vem si mě, vem si mě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Madeira. Moje srdce má tvar velryby

Občas mívám pitomé nápady. Ale ten, ve kterém jsem se rozhodla, že odletím na Vánoce do Atlantiku a budu předstírat, že hřeben na vlasy neexistuje, mezi ně nepatří. Nejsem úplně vánoční člověk. V roce 2017 jsem se rozhodla pro (pro mě) revoluční krok: nebudu trávit Vánoce tak, jak bych „měla“, ale tak, jak chci. Chtěla jsem být jinde a… sama. „NA VÁNOCE? SAMA?! JSI SE ZBLÁZNILA!“ Začala jsem hledat zemi, ve které nebudu mrznout, finančně mě nezruinuje a jako holka se v ní nebudu bát. Asi tušíte, že jsem měla ještě jednu podmínku. Oceán. Prst na pomyslném Google globusu padl na Madeiru, ostrov obklopený oceánem, kde rostou malé banány každému na zahradě a kolem kterého se prohánějí velryby. Na Madeiře jsem trávila Vánoce i v roce 2018. Potom jsem se na tenhle ostrov, kterému se přezdívá Havaj Evropy, vrátila ještě několikrát. Základní info balíček.  O Madeiře se říká, že je zelenou perlou Atlantiku a taky ostrovem věčného jara – jen dvakrát se mi stalo, že sprchlo a ano, špatně

Albánie

Shqipëria, země orlů. Albánie. V Albánských Alpách je zima, u moře šílené horko, jídlo je příliš tučné, mobilní síť skoro není, lidé vám nerozumějí, silnici blokují ovce, v horách jsou vlci a krevní msta je tu stále aktuální. A v té chvíli jsem se do Albánie zamilovala až po uši.   Je to už skoro rok, co jsem navštívila Albánii, ale nedávná návštěva finského národního parku mi ji připomněla natolik, že jsem se rozhodla další zápisek věnovat právě jí. Do země orlů jsem se dostala úplnou náhodou. Volal mi kamarád, že chystají výpravu do Albánie a mají jedno volné místo. Jediný problém byl, že se letenky musely koupit ještě v ten den. Prý nezná moc bláznů, kteří by na to kývli. Letěli jsme za tři týdny. Přesně takový výlet jsem potřebovala; v práci jsem si vzala dovolenou, zabalila kufr a štrádovala na letiště, kde jsem poznala zbylé tři cestující. Byla to skupinka lidí, kteří spolu procestovali Kubu - taková parta hic. Najednou jsem seděla v letadle, aniž bych věděla, co mě če

Porto. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska

Často se mě někdo ptá, proč UŽ ZASE jedu do Porta. Porto je město, kde jsem před pár lety nechala u oceánu svoje srdce, a tak jednou za čas koupím letenku, sbalím batoh a jedu si ho vyzvednout. Pokud nečekáte okázalé tipy a největší radost vám stejně jako mně dělá koupání se v ledovém oceánu (a vanilkovém krému), písek v kapse a smrkání slané vody, tohle jsou tipy, které by se vám mohly hodit. Člověk si nemůže koupit štěstí. Ale může si koupit letenku do Portugalska. Průvodce.  Málokdy/nikdy necestuju s průvodcem, ale USE-IT mapa Porta mi dala spoustu skvělých tipů, kam jít, ale i kam nejít, co říkat, co ne, historický kontext a vůbec. USE-IT mapy existují pro řadu měst – jsou tvořeny místními mladými cestovateli „pro jiné mladé cestovatele s nízkým rozpočtem“. Celá já. Balík informací pro start Z letiště se do centra dostanete metrem (fialová linka E), lístek stojí 2-3 eura. Ve vestibulu si spolu s první jízdenkou koupíte modrou papírovou dobíjecí kartičku Andante , na